Youtube Premium Türkiye’de Kullanıma Açıldı
İnternet dünyasının en büyük video platformu ve dünyanın en büyük ikinci arama motoru olan Youtube, Türkiye’de uzun yıllardır kullanımda fakat bu kullanım son zamanlarda bir artış göstermeye başladı. Özellikle Youtuberların düzenli olarak video yüklemesi ve sürekli yeni içerikler üretmesi, kullanıcıları bu platforma daha fazla bağlar hale getirdi. Youtube yöneticileri de boş durmayarak her geçen gün yeni güncellemeler ile kullanıcılarını kendi platformunda tutmayı başardı. Son olarak da bir süredir yurt dışında kullanımda olan Youtube, premium servisini nihayet Türkiye kullanıcılarına da sundu. Peki, nedir bu Youtube Premium? Gelin birlikte detaylıca inceleyelim.
Ülkemizde uzun zamandır erişime açılması beklenen Youtube Premium ve Youtube Music özelliği sayesinde kullanıcılar videoları reklamsız izleyebileceği gibi telefon veya bilgisayarlarına indirerek çevrim dışıyken bile erişebilir hale gelecek. Böylece kullanıcılar takip ettikleri içeriklere kesintisiz ulaşma imkânı sağlayacak. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve raylı sistemler ile seyahat eden kesim için bu özellik Youtube’u rakipleri arasında vazgeçilmez hale getirecek gibi duruyor. Youtube, aynı zamanda premium üyelerine “Youtube Originals” sekmesinde kendi ürettiği özel içerikleri sunarken “Youtube Music” sekmesiyle de kendi çalma listelerini oluşturma ve arkadaşlarıyla paylaşma imkânı sağlayacak.
Youtube, premium güncellemesi ile kullanıcılarının en çok şikâyet ettiği “arka planda kullanamama” özelliğine de bir çözüm getirmiş. Premium üyeleri “resim içerisinde resim” özelliği ile videolarını arka planda oynatabileceği gibi farklı uygulamalarda da gezinebilecek.
Bu özellikleri incelediğimizde Youtube Premium bizlere birkaç popüler uygulamayı hatırlatıyor. Peki, sizce Youtube rakip olarak seçtiği Netflix ve Spotify uygulamalarının başarısını yakalayabilecek mi? Birlikte inceleyelim.
Youtube Premium, Netflix ve Spotify Uygulamalarına Oranla Ne Kadar Tercih Edilecek?
Son zamanların en popüler sosyal ağlarından biri olan Netflix güncel olarak 190 ülkede, 130 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. Bu oldukça büyük bir rakam. Hem temel hem de özel paketleri mevcut olan platformda kullanıcılar sıklıkla özel paketleri tercih ediyor. Youtube Premium ise aktif olarak 63 ülkede kullanıma açık. Youtube Premium kullanıcılarının satın alma alışkanlıkları da Netflix ile doğru orantılı denebilir. Kullanıcılar uygulamaları satın alırken çoklu paketleri tercih ediyor. Çünkü uygulamayı birden fazla kişinin kullanabiliyor olması hem daha avantajlı hem de daha kullanışlı geliyor. Satın almaların dışında tüketim alışkanlıklarına baktığımızda da kullanıcıların özellikle Netflix Orijinal içeriklerini birden fazla kez izlediğini görüyoruz. Youtube Premium’da bu istatistiğin farkında olarak üyelerine “Youtube Originals” serisini oluşturmuş. Fakat bu noktada Netflix Orijinal içerikleri ile Youtube Orijinal içerikleri karşılaştırıldığında ciddi bir maliyet ve prodüksiyon farkı olduğu ortada. Netflix sayısız konu ve türde içeriğe sahipken Youtube Premium bu noktada daha kısıtlı kalıyor fakat içerikler Türkiye bazında ele alındığında Netflix’in arşivindeki tüm içerikleri ülkemizde yayınlamadığı görünürken Youtube Premium’da böyle bir durum mevcut değil. Bu da Youtube Premium’u kullanıcı gözünde avantajlı kılıyor.
Youtube’un Premium özelliği ile ülkemizde kullanıma açtığı bir diğer servis ise Youtube Music. Dijital müzik platformu denilince hemen hemen herkesin aklına gelen ilk uygulama oluyor. Peki, Youtube Music, Spotify uygulaması ile nasıl bir rekabet içine girecek?
Spotify aktif olarak 78 ülkede, 87 milyonu abone olmak üzere 191 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. Kendi içinde Spotify ve Spotify Premium olarak ayrılan uygulama kullanıcılarına reklamsız müzik dinleme, istediğin zaman şarkıyı atlayabilme, indirdiğin şarkıları çevrim dışı olarak dinleyebilme gibi ayrıcalıklar sunuyor. Bu gibi özellikleri Youtube tarafında incelediğimizde aslında benzer bir senaryo ile karşılaşıyoruz. Spotify ile birlikte sahip olduğu benzer özellikler haricinde en popüler Youtube videolarının %95’i müzik videolarından oluştuğu için Youtube Music, gelecek vaad eden bir servis olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Youtube, geçmiş izlemelerimizden yola çıkarak öncesinde dinlediğimiz şarkıları direkt olarak liste halinde karşımıza çıkarırken Spotify ise dinlediğimiz tarzlara yakın müzik listeleri oluşturarak yeni önerilerde bulunuyor.
Youtube, premium ve music servisleriyle birçok yeniliğe imza atsa da Netflix ve Spotify gibi milyonlarca kullanıcıya sahip uygulamalarla rekabet edip mevcut pazarda yükselebilecek mi, hep birlikte göreceğiz.