Gamification: Markalara Oyunlaştırma Stratejileri Nasıl Entegre Edilebilir?
Sosyal medya kullanımının günden güne artmasıyla, platformların değişmesinin yanı sıra her gün binlerce içeriğe maruz kalan kullanıcıların dikkat süresi ve tahammül seviyesinin de belirgin düzeyde değiştiği bilinir. Kullanıcıların dikkatini çekmek için kullanılan en başarılı yöntemlerden olan gamification (oyunlaştırma), markaların eğlenceli içeriklerle kullanıcılarla iletişimi başlatmasının yanı sıra kullanıcı-marka iletişiminin sürekliliğini ve marka sadakatini (loyalty) de pozitif yönde etkiler.
Sosyal medya ajansları, markaların sosyal mecralardaki kullanıcılarla etkileşimlerini iyileştirmek adına kullanıcı alışkanlıkları ve sosyal platformların algoritmalarını göz önünde bulundurarak çalışmalar yapar. Üretilen içerikler; etkileşimlerinin, marka bilinirliğinin ve sempati seviyesinin yükselmesini amaçlar. Gamification, kullanıcıların üretilen içeriklere olan ilgisini artırmayı ve kullanıcı-marka etkileşimini artırmayı hedefler.
Gamification Nedir? Neden Faydalıdır?
Kullanıcıların belirli görevleri tamamlaması ve bir süre boyunca belirli bir konuya odaklanması için kullanılan gamification, herhangi bir sürecin eğlenceli hale gelmesini ve katılım motivasyonunun artırılmasını sağlar. Oyun öğelerini ve kurallarını farklı alanlarda kullanarak motivasyon ve odaklanma kazandırmaya yarayan gamification, hedef kitlenin ilgisini çekmek, yenilik getirmek, faaliyet yürütmek ve sorun çözmek gibi amaçlarla kullanılır. Özellikle dijital mecra üzerinde operasyon yürüten şirketlerin çalışmalarına gamification sistemleri entegre etmesi markanın öne çıkması, hatırlanırlık kazanması ve müşterileriyle duygusal bağ kurması gibi avantajlar sağlayabilir.
Gamification Kullanılan Sektörler Nelerdir?
Müşteri, kullanıcı veya öğrencilerin motivasyon ve odaklanma sebebi elde etmesini amaçlayan gamification; sağlık, eğitim, tanıtım, turizm, taşıma ve pazarlama sektörlerinde sıkça kullanılır. Kurumsal iş yaşamında yaratıcılık ve üretkenliğin artması için kullanılan oyunlaştırma ve ödüllendirme sistemleri, online yemek uygulamalarında rozet sistemleri, sosyal iletişim ağlarında liderlik yarışı gibi örneklerle ortaya çıkan oyunlaştırma, direkt iletişim ve etkileşim gereken her alanda kullanılabilir.
Farklı Sektörlerde En Çok Kullanılan Oyun Sistemleri Nelerdir?
Her çeşit sektörde farklı amaçlarla kullanılabilen gamification, eğitim/tanıtım, eğlence, sorun çözme, etkileşim artırma, satış artırma ve marka sadakati kazanmak gibi alanlarda kullanılabilir. Sorumluluk ve gerekliliklerin yerine getirilmesinin ödüllendirilmesi ve rekabet ortamı yaratmak gibi sistemler temelinde gerçekleştirilen gamification, markaların kullanıcılarla etkileşimini de artırarak görünürlük kazandırır.
Rütbe, rozet, seviye ve ödül kazanma gibi oyun öğelerinin farklı konseptlerle birleştirilmesi müşterinin aidiyet duygusunu artırarak markaya kalıcı fayda sağlayabilir.
Tanıtım/Pazarlama Alanlarında Gamification Kullanımı
Marka bilinirliği, müşteri ve kar artışı, müşteri memnuniyeti ve süreklilik gibi arayışların karşılanması için kullanılan oyunlaştırma sistemleri özellikle tanıtım ve pazarlama alanlarında oldukça verimli olabilir. Tüketici davranışlarının yönlendirilmesini ve memnuniyeti sağlamak adına indirimler, sadakat puanları, kampanyalar, promosyonlar, ödül çarkları, kazanç sistemleri gibi öğelerin kullanımı markaların hedef kitle ile iletişimlerinin artmasını sağlar.
Dijital mecralar üzerinden pazarlama ve tanıtım yapan markaların gamification çalışmaları yapması görünürlük ve süreklilik kazanması açısından büyük önem taşır. Sosyal medya hesapları, çevrimiçi uygulamalar veya internet siteleri oyunlaştırma sistemleriyle daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayarak trafiğin ve kullanım süresinin artmasını sağlayabilir. Müşterilerin daha uzun ve daha keyifli vakit geçirmesi markaya bağlılık, satın alma teşviği ve memnuniyet sağlayarak markanın dijital tanıtım ve pazarlama alanlarında hedeflerine ulaşmasına olanak verir.
Sosyal medya ajansı çalışanlarının hedef kitleyi tanıması ve sosyal platformların algoritmaları üzerindeki hakimiyeti sayesinde markaların doğru oyunlaştırma çalışmalarına yönelmeleri mümkündür. Hedef kitle alışkanlıkları, talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yapılan sosyal medya tanıtım ve pazarlama çalışmaları, markanın kullanıcıları ile bağ kurmasına ve dijital platformlar üzerinden daha geniş alanlara ulaşabilmesine olanak sağlar.
Dijital Mecralarda Gamification Kullanmanın Avantajları
Çekiliş ve yarışma paylaşımları oyunlaştırma çalışmalarının aksine bir sonuca ulaşır ve belirlenmiş kişilerin ödüllendirilmesini sağlar. Gamification’ın bir sürekliliğe sahip olması kullanıcıların belirli bir düzenle oyun ve etkinliklere katılmasını sağlar. Sosyal medya veya diğer platformlar üzerinden tanıtım ve pazarlama çalışmalarını oyunlaştırarak müşteri ve potansiyel müşterilerin düzenli katılımını sağlamak, kullanıcıların markayla duygusal bağ oluşturmasını ve marka sadakatini artırmaya olanak verir.
Markaların sosyal medya hesaplarında ve internet sitelerinde düzenli çalışmalar yürütmesi, paylaşımların denetlenmesi ve verilerin analizi gibi konularda destek sağlayan sosyal medya ajansları, etkinliklerin ve kampanyaların planlaması, uygulanması ve denetlenmesini de sağlar. Sosyal medya ajansları aracılığıyla yapılan düzenli, yaratıcı, özgün ve kapsamlı çalışmalarla markaların piyasa ve topluma uyum sağlayarak kalıcılık kazanması mümkündür.
İsmail Onur Anayurt, 2020 Kasım ayından bu yana, Fevreka Reklam Ajansı’nda Yazar olarak çalışıyor.
Hayatın geçiciliğinin farkında olarak, yazdıklarıyla dünyaya iz bırakmayı ve fikirleriyle ölümsüz kalmayı amaçlıyor.