Sosyal Medya Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey: Sosyal Medya Sözlüğü
Gelişen teknolojiyle birlikte internet hayatımızın her noktasında karşımıza çıkmaya ve daha önce emsali görülmemiş bir iletişim imkânı sağlamaya devam ediyor. Bununla birlikte kişilerin kendini bütün dünyaya ifade etmesine olanak veren internet, günümüzde sosyal medya platformlarıyla her
Bu mecradaki ortak alanda bulunan milyarlarca kullanıcı, bütün topluluklar gibi değişime ve birbirleriyle uyumlu olma sürecine şahit oluyor. Artık eskisi gibi değil, tam anlamıyla herkes burada!
4 yaşındaki bebekten 70 yaşındaki çiftçi amcaya kadar, hayatın her alanındaki kişilerin ve kurumların birbirlerinden etkilendiği ve sürekli iletişim halinde oldukları bir bölge olduğu için sosyal medya; kişilerin giyimlerini, beslenme alışkanlıklarını ve hatta dilini bile etkiliyor. Hem sosyal medya ajansları hem de bireysel kullanıcıların etkin rol oynadığı bu alem, bütün dünyadan etkilenirken aynı zamanda bütün dünyayı da etkiliyor.
Sosyal medya ajanslarının sosyal medya alemine etkisini merak ediyorsanız Sosyal Medya Ajansı Olmak içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Dünyanın her yerinden birçok insanın dahil olduğu ve şekillendirdiği sosyal medya ve ürettiği akımlardan haliyle dil de etkileniyor ve böylelikle çeşit çeşit, eğlenceli, garip, hayatı kolaylaştıran terim doğuyor…
Birçok kısaltma ve tabirin açıklamalarıyla birlikte yer aldığı ve bu dünyaya ışık tutan Sosyal Medya Sözlüğü’ne siz de hoş geldiniz!
Sosyal Medya Sözlüğü
Bütün Kullanıcıları İlgilendiren Ortak Tabirler
İnternet aleminde her alanda kullanılan bazı tabirler forumlarda, sözlüklerde, birçok sosyal medya platformunda veya başka sitelerde karşımıza çıkıyor. İşte onlardan bazıları…
Account: Hesap anlamına gelen İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir. Sosyal medyayı kullanmaya başlarken birçok insanın karşılaştığı ilk kelimelerden bir tanesi ve genelde uygulama veya platformlara üye olurken hesap oluşturma işleminde karşılaşılabilir.
“Önce sana bir account oluşturalım.”
Content: İçerik anlamına gelen İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir. İçerik üreticileri, dijital ajanslar veya kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
“Bu hesabı çok seviyorum, kediler üzerine content üretiyor.”
Timeline: Zaman akışı anlamına gelen İngilizce kelimenin, Facebook ve Twitter gibi birçok sosyal medya platformunun ana ekranı olarak kullandıkları kısmı ifade etmek için kullanmalarıyla birlikte hayatımıza girmiş dünya çapında kullanılan halidir.
“Onun, senin timeline’ında ne işi var?”
Bio: Biyografi anlamına gelen İngilizce kelimenin kısaltması olan Bio, birçok sosyal medya platformunda kullanıcı profilinde bulunan ve kullanıcının kendini tanıttığı alanı ifade etmek için kullanılır.
“Bio’suna tarih yazmış uzaklaşalım!”
Influencer: Etkileyici anlamına gelen İngilizce kelime, ‘’İçerik Üreticisi’’ olarak anılan kimseleri tarif etmek için dünya çapında kullanılır. İçerik üreticileri, sosyal medya platformlarında kitlesel iletişim sağlayan ve birçok insana erişen kişilerdir. Gerek takipçi sayıları gerekse ürettikleri içeriklerle sürekli olarak karşılaşabileceğiniz bu kişiler, kocaman bir endüstriye yön verebilirler ve genelde maddi gelirlerini de sosyal medya üzerinden elde ederler. Bireysel olarak veya bir sosyal medya ajansı ile iş birliği halinde bulunabilirler.
“Kullandığım kremi bu influencerın önerisiyle aldım.”
Like: Beğenmek anlamına gelen İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir. Birçok platformda bulunan içerikle alakalı duyguları ifade etmek için kullanılan yöntemlerden biridir. ‘’Like butonu’’ veya ‘’Like atmak’’ şeklinde kullanılabilir.
“Son paylaşımın bayağı like almış.”
Comment: Yorum anlamına gelen İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir. Genelde içeriklerin alt kısımlarında bulunan bölümde kullanıcıların içerik, hesap veya tamamen alakasız konularla ilgili fikirlerini paylaştıkları bölümlere verilen isimdir.
“Comment kısmında yazanlara dikkat ettin mi?”
Hit/Tap: Vurmak anlamına gelen ‘’hit’’ ve dokunmak anlamına gelen ‘’tap’’ kelimeleri, genellikle yabancı içerik üreticileri tarafından abone olma veya takip etme butonları kastedilerek kullanılır. Tıklamak kelimesi yerine kullanılan bu kelimeler, kullanıcılar üzerinde coşku ve heyecan yaratma amacıyla kullanılır.
“Hit that like button! / Tap on subscribe button!”
Block: Engellemek anlamına gelen İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir. Kullanıcının bir başka kullanıcıyı engellemesi durumunda sıkça kullanılır.
“Akıl sağlığını korumak istiyorsan bu kullanıcıyı blocklamalısın!”
Link: Bağlantı anlamına gelen İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir. Web sitelerini birbirlerine bağlayan kodlara verilen bu isim, sitelere ulaşım sağlama sürecinde kullanılır.
“Bana bahsettiğin sitenin linkini atar mısın?”
Spam: İstenmeyen ileti manasına gelen kelime, birçok mecrada tanınmayan hesaplardan veya çalıntı hesaplardan gönderilen uygunsuz, zararlı ve tehlikeli iletileri tanımlar.
“O linke tıklama, spam olabilir.”
Stalk: Sinsice izlemek, takip etmek anlamına gelen İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir. Bir kullanıcının hareketlerinin bilgi edinmek amacıyla gizlice takip edilmesi manasına gelir. Her ne kadar büyük bir kabahat gibi bir izlenim yaratsa da bilinçli veya bilinçsizce birçok kişi tarafından sürekli yapılır.
“Eski sevgilisini stalk’lamayı bıraksa iyi çocuk.”
Instagram Platformunda Ortaya Çıkan Terimler
Instagram, 2010 yılından beri hayatımızda bulunan ve fotoğraf veya video gibi içeriklerin paylaşıldığı bir uygulama. En çok kullanılan uygulamalardan olan Instagram, birçok terimin ve kısaltmanın da var olma sebebi. İşte o terimler!
DM: Direct Message, doğrudan ileti anlamına gelen İngilizce kelimenin Instagram ve Twitter mecralarında kullanılan kısaltmasıdır. Kullanıcıların iletişim kurma süreçlerinde sıklıkla bu kelimeyle karşılaşılır.
“Kim bilir DM kutusu ne gibi mesajlarla dolu.”
Hashtag: Bu kelime ’’#’’ sembolünü temsil eder ve kullanıcıların aynı konu üzerinde yaptıkları paylaşımlara ulaşmasına olanak tanır. Ortak konu üzerinde yapılmış paylaşımların tümüne ulaşılırken de kullanılır.
“Açıklamaya ‘’hashtag’’ eklersen daha fazla kişi görür, mesela ‘#besties’.”
TBT (Throwback Thursday): Geri dönüş perşembesi anlamına gelen İngilizce kelimelerin kısaltması, kullanıcıların perşembe günleri geçmişe ait fotoğrafları paylaşması anlamına gelen ve genelde başında hashtag(#) bulunan kısaltmadır.
“Perşembe günü TBT yaptım, görmediysen kesin bak.”
Story: 24 saat topluluğa açık kalıp, sonrasında yalnızca paylaşımı yapan kişi tarafından görülebilen gönderi türüdür. Bu paylaşımlar ana sayfanın üst kısmında yer alır.
“Story’nde attığın yer çok güzel görünüyordu, beraber gidelim mi?”
Twitter Platformunda Ortaya Çıkan Terimler
2006 yılından beri var olan ve günümüzde herkesin kullanabileceği bir formata sahip olan Twitter, kişilerin kısıtlı karakter sayısıyla oluşturulmuş içerikler olan ‘’tweet’’ atmasına ve birçok alanda fikir belirtmesine olanak verir. Milyonlarca insanın senelerdir aktif bir şekilde kullandığı Twitter, birçok kısaltma ve terimin ortaya çıkmasına da sebep oldu. Bunlardan bazıları;
Fav’lamak: Şimdilerde ‘’beğenmek’’ veya ‘’like’’ olan butonun geçmişteki hali, ‘’favorite’’ kelimesinin kısaltılmış halidir. Favorilere eklemek manasında kullanılan kısaltma, yerini diğer mecralar gibi beğenmek kelimesine bıraksa da bazı durumlarda karşılaşılabilir.
“Onların fav’ladıkları neden benim karşıma çıkıyor?”
Tweet: Twitter platformundaki temel gönderi formatıdır. Kuş sesinin yansıması veya kuş cıvıltısı gibi bir manaya sahip İngilizce kelimenin dünya çapında kullanılan halidir.
“Lütfen şu tweet’lerin aldığı fav’a bakar mısın?”
RT (Retweet): Bir kullanıcının tweet’ini, bir başka kişinin kendi kullanıcılarıyla paylaşmasına olanak tanıyan butondur. Hesapta geçmişte atılan bir tweet’in tekrar paylaşılması veya başka bir kullanıcının tweet’inin paylaşılması durumunda karşılaşılır.
“Resmen çalmış, aynı tweet’i yazmaktansa retweet etmeliydi.”
Follower: Takipçi anlamına gelen İngilizce kelimenin platform üzerinde sıkça kullanılan halidir. Kullanıcıların kişileri takip etmesiyle (followlamasıyla) bu unvanı alarak, birbirlerinin paylaşımlarını görmelerini ve bağlantı kurmalarını sağlar. Profilde, hesap bilgileri kısmında görülür.
“Bir aydır follower sayısında inanılmaz bir düşüş var.”
Unfollow /Unf: Bir hesabın takipten çıkarılması anlamında kullanılan kelimedir. Kullanıcının paylaşımlarını görmemeyi ve bağlantıyı koparmayı sağlar. Unf’lamak veya Unfollow etmek gibi kullanılabilir.
“Unf’lamak için çok bile beklemişim.”
Sosyal Medya Karışık mı?
Tüm dünyadan kişiler, kurumlar, markaların ve bu yapıların sosyal medya hesaplarını yöneten sosyal medya ajanslarının paylaşımlar yaptığı sosyal medya, milyarlarca insanın birbiriyle etkileşim halinde oldukları kompleks bir yapıya sahip olsa da isteyen herkesin kullanabilmesi için olabildiğince basit ve sade olarak tasarlanmış platformlardan oluşur. Bütün mecraların bir anlamda ‘’jargonu’’ bulunsa da bu sözlük sayesinde yabancılaşmadan sosyal medya içinde yerinizi bulabilirsiniz!
İsmail Onur Anayurt, 2020 Kasım ayından bu yana, Fevreka Reklam Ajansı’nda Yazar olarak çalışıyor.
Hayatın geçiciliğinin farkında olarak, yazdıklarıyla dünyaya iz bırakmayı ve fikirleriyle ölümsüz kalmayı amaçlıyor.