Sosyal Medya Kriz Yönetimi Nedir?
Markaların çoğu sosyal medyada olmasalar bile bir sosyal medya krizinin ortasında kalabilirler. Bir ürünün yanlış tanıtımı, olumsuz bir yorum, hedef kitleye kendini doğru ifade edememe ya da herhangi bir sosyal medya içeriği gibi pek çok nedenden ötürü sosyal medya krizi yaşanabilir. Kriz her ne kadar olumsuz bir kelime olsa da pek çok sosyal medya krizi fırsata çevrilebilir ve markanın kaderini olumlu ya da olumsuz anlamda değiştirebilir. Bu da ancak sosyal medya kriz yönetimi ile mümkün olabilir.
Sosyal Medyada Kriz Yönetimi Nasıl Yapılmalı?
Pek çok marka sosyal medya kriz yönetimi için önceden hazırlık yapmıyor ve kriz anlarında tam anlamıyla bir kaosun ortasında kalıyor. Bu durumu önlemek ve olası bir krizi fırsata çevirme ihtimalini arttırabilmek için her an kriz yönetimine hazır olmak gerek. Her konuda olduğu gibi sosyal medya kriz yönetiminde de mutlaka dikkat edilmesi gereken ve uygulandığı takdirde krizden kolaylıkla çıkılmasını sağlayacak bazı önemli noktalar vardır.
- Sosyal medya kriz planı oluşturmak alınabilecek en büyük önlemlerden biridir. Bir krizi çözmek için yapılabilecek en iyi şey onu önceden planlamaktır. Her marka kriz öncesi çıkması ön görülen krizlerin analizini yapmalı ve bu krizlerden nasıl bir yol izleneceğini planlamalıdır. Bu meydana gelebilecek herhangi bir krize hazırlıklı olmayı ve çözüm için zaman kaybetmeden aksiyon almayı sağlayacaktır. Bu aşamada iyi bir sosyal medya ajansı ile çalışmak proaktif yaklaşımları benimsemenizi kolaylaştıracaktır.
- Krizi tanımlamakta oldukça önemlidir. Krizin sebebini ve kimden kaynaklandığını iyi analiz etmek etkilerini minimuma indirecektir. Tanımlama yapılmadan yapılan yanlış bir hamle krizi çok daha büyük boyutlara taşıyarak altından kalkılamayacak noktalara getirebilir.
- Etkileşimde olmak da krizi önleyen bir etkendir. Gelen yorumlara hızla verilen cevaplar oluşabilecek bir krizi ve yanlış anlaşılmaları en aza indirger.
- Bir kriz durumunda gelen yorumları silmek yapılabilecek en büyük hatadır. Bu markayı hedef kitlesini susturduğunu düşündürerek itibarsızlaştırır ve krizi önlenemeyecek noktalara taşır.
- Markanın kullanıcıya yakın olması her zaman samimiyet hissi verir. Mesaj ve yorumlara hazır cevaplar sunmak yerine daha samimi bir dil kullanılarak verilen cevaplar kullanıcılar her zaman daha sempatik gelecek ve kriz ihtimalini düşürecektir.
- En önlemlisi de bir krizi atlattıktan sonra ki süreçte konuyu doğru bir şekilde değerlendirmektir. Çoğu zaman aynı konu üzerinden ikinci bir kriz yaşanabilir ve yapılan değerlendirmeler tekrarlanacak krizlerin önlemesini sağlayacaktır.