19 Yaşında Bir Öğrencinin Sosyal Medyada Bir Günü
Sokakta etrafımıza baktığımızda, yola değil de telefonuna bakarak yürüyen birini görme ihtimalimiz çok yüksek. Zaten bütün dünyaya ulaşabildiğimiz ufak bir kutuyla dolaşırken yola bakmak mantıksız olurdu. Sosyal medya yiyip içtiklerimizi, dinlediğimiz şarkıları hatta konuştuğumuz dili bile etkiliyor. Her anlamda sosyal medya bizi, biz sosyal medyayı değiştiriyoruz. Gün geçtikçe daha sıkı sarıldığımız teknolojiyle beraber dijitalleşen hayatlarımızda, sosyal medyanın konumu daha önemli bir hale geldi. Sosyal medyayla nasıl tanıştığımız ve sosyal medyayı ne amaçla kullandığımız gibi değişkenlere göre alışkanlıklarımız değişiyor. Gelin, beraber 19 yaşında bir öğrencinin sosyal medyadaki bir gününü inceleyelim.
Günaydın Sosyal Medya
Sabah kalkar kalkmaz bildirimleri kontrol etme refleksi hepimizde bulunuyor. Çeşitli uygulamalardan gelen mesajları kontrol ederek başlayan ‘’sosyal medya’’ mesaisi her yaş grubunda görülebilirken, genç yetişkinlerin hayatlarında da çok önemli bir yer kaplıyor. İki gün uzak kalmanız durumunda bu kadar hızlı değişen bir gündemden çok şey kaçırabilirsiniz.
Sosyal medya mesaisi kahvaltıyla devam ediyor. Günümüzde birçok YouTube videosunun altında denk gelebileceğimiz ‘’Yemek yerken seni izliyorum!’’ yorumları aslında son dönemlerde yerleşen bir alışkanlığın yansıması. Büyük bir kitlenin kahvaltısı; Twitch, YouTube, Netflix gibi platformlarda bulunan, bir anlamda bu durum için tasarlanmış ve bu uygulamaların algoritmaları tarafından yönlendirilerek ulaşılması kolaylaştırılan içeriklerin izlenmesiyle geçiyor. Son zamanlarda çeşitlenen video, dizi, film, paylaşım ve canlı yayın platformları da bu duruma alternatif olarak görülebilir.
Akademik Hayatlarının Ortalarında Olan Öğrenciler İçin Sosyal Medya Kullanımı Nasıl?
Bu yaş grubundakiler birkaç seneye mezun olacak ve çeşitli sektörlerde çalışma hayatına giriş yapacaklar. Sosyal medyayı bu kadar yoğun kullanan ve bu kadar etkilenen 19 yaşındaki öğrencilerin diğer sosyal medya kullanıcılarına göre en önemli farklarından birisi de üretkenlik. Sosyal medyayla tanışma yaşlarından kaynaklanabilecek bu duruma imkân veren asıl etkense eğlence içeriği platformları. 19 yaşındaki öğrencilerin diğer sosyal medya kullanıcılarına göre, eğlenirken ne gibi farkları olabilir ki?
İşin Eğlence Kısmı
Müzik, dans ve komedi gibi içeriklerin ön planda olduğu uygulamaların yükselişi, 16-24 yaş arası kitlenin bu konulara ilgilerinden kaynaklanıyor. TikTok kullanıcılarının %69’u, 13-24 yaş arasında. TikTok’un da en çok üretilen içerikleri bu konulardan oluşuyor. Bütün dünyayı kasıp kavuran ve sosyal medya platformu anlamında çok önemli bir konuma sahip olan YouTube, TikTok, Instagram gibi uygulamalar, günümüzde eğlence kavramının bütün dünya için karşılığı olmuş durumda. Şakalar, şarkılar, danslar hatta tatlar viral olabiliyorken, denemeden nasıl durulabilir ki?
Dikkat Süresi Hakkında
Hayatlarının yoğun bir döneminde bulunan ve düzenli olarak dikkatlerini dağıtabilecek birçok etkene maruz kalan bu yaş grubu için dikkat süresinden de bahsetmek gerekiyor. Çok fazla içeriğe sürekli maruz kalmanın bir sonucu olarak düşen tahammül seviyesine bakıldığında, içerik üreticilerinin bu insanların dikkatini çekmek için çok fazla vaktinin olmadığı söylenebilir. Toplam süreyi kısaltmak ve içeriğin başlangıcındaki kısmın ilgi çekiciliğini artırmak dışında, içeriğin kapağından başlığına kadar birçok konuda hedef kitlenin ilgisini çekmek çok önemli.
İyi Geceler Öpücüğü
Günümüzde birçok insanın hayatında bulunan bir durum olan ‘’uyumadan önce son kontrol’’, bu yaş grubu için de geçerli denilebilir. Uyumadan hemen önce kontrol edilen bildirimlerden sonra uygulamaların ‘’keşfet’’ kısmında geçirilen bir süre bulunuyor ve bu durum bir anlamda o gün için sosyal medyayla vedalaşma anlamına geliyor.
Günün her dakikasında kendine yer bulan sosyal medya, herkes gibi 19 yaşında bir öğrencinin de hayatını etkiliyor. Bu yaş grubundaki insanlar, daha genç yetişkinlik dönemine girerken trendleri ve dolayısıyla sosyal medyayı etkiliyor. Sosyal medya alışkanlıkları ihtiyaç ve tercihlere göre değişiyor ve büyük bir kitlenin alışkanlıkları hakkında konuşurken genelleme yapıyor olsak da çoğunluğa bakıldığında bu yaş grubunun sosyal medya kullanımları büyüklerine göre daha yoğun. Tam olarak bu sebeple, içeriklerin de belirli yaş gruplarını hedef alarak üretildiği düşünüldüğünde bu kadar yüksek bir talebin bulunması üreticilerin de iştahını kabartıyor.
Sonuç olarak içerik üreticilerinin, maruz kalınan içerik miktarı dolayısıyla tahammül seviyeleri düşen bu yaş grubunun dikkatini çekmek için vakitleri kısıtlı. Kısacık bir sürede ilgi çekmek gerektiği için yaratıcılık ve özgünlüğün bu kısa zaman diliminde yer alması gerekiyor. Bu da hiç kolay olmasa gerek!
İsmail Onur Anayurt, 2020 Kasım ayından bu yana, Fevreka Reklam Ajansı’nda Yazar olarak çalışıyor.
Hayatın geçiciliğinin farkında olarak, yazdıklarıyla dünyaya iz bırakmayı ve fikirleriyle ölümsüz kalmayı amaçlıyor.