Yandex Nedir? Yandex SEO Nasıl Yapılır?
2011 Eylül ayında İstanbul’da açtıkları ofisle Türkiye piyasasına giren Yandex, Rus BT şirketine aittir. 2012 yılın sonunda Yandex’in pazar payı % 1 olarak açıklanmıştı. Bugün ise eldeki verileri incelediğimizde pazar payının % 3 civarında olduğunu görüyoruz. Hedefledikleri pazar payı ise % 30. iPhone ve tabletler için de geliştirilen Yandex Browser sürümleri piyasaya sunuldu ve böylece hedeflenen Pazar payına doğru emin adımlarla ilerlemeye devam ediliyor.
Rusya’da en çok tıklanan site olan Yandex pazar payını hızlı bir şekilde artırıyor. Gelirinin büyük bir kısmını reklamlardan elde ederken kullanıcıların yaptıkları aramalarla reklamlar eşleştiriliyor ve böylece hedeflenen kitleye ulaşılıyor. Reklamlar Yandex’in çözüm ortağı olan web sitelerinde de gösteriliyor. Tüm dünyada 56 milyondan fazla kullanıcıya ulaşarak Beyaz Rusya, Kazakistan, Ukrayna, ve Türkiye’de oldukça aktif olan Yandex hızlı gelişimine devam ediyor. Yandex’in toplam gelirinin %95’i Rusya’dan elde ediliyor.
Canlı trafik bilgisi ve panoramik fotoğraflar da içeren Yandex, kullanıcılarına kullanım kolaylığı sunuyor.
City Browser sayesinde şehirlere özgü açılış sayfaları yapmayı planlayan Yandex, şehre özgü özellikleri içeren ana sayfalarıyla kullanıcıları mutlu etmeyi planlıyor.
Yandex tarayıcısına eklediği özel Turbo modu, içeriğini yüzde 75’e varan oranlarda sıkıştırdığı sayfaları 4 kata kadar daha hızlı açabiliyor. Böylece ciddi bir tasarruf sağlanıyor. Özellikle de kotalı internet kullanıcılar için Turbo modu son derece tasarruflu.
En sık ziyaret edilen sitelere hızlı erişim sağlayan özel araç çubukları sayesinde, bu siteleri ziyaret etmeye gerek kalmadan yeni mesajlar, arkadaşlık istekleri, durum güncellemeleri hakkında kullanıcılara bilgi veriyor.
Adres ve arama satırlarını tek bir “akıllı satır”da birleştiren Yandex, trafik ve hava durumu gibi yararlı servislere kolay erişim sağlıyor. Tarayıcıyla bütünleşik çalışan çeviri servisi, kullanıcıların dilini bilmedikleri web sitelerini ziyaretlerini kolaylaştırmakla kalmıyor bir de Kaspersky Labs ile işbirliği içinde çalışan anti-virüs sistemi ile ziyaret edilen web sitelerini ve indirilen dosyaları zararlı yazılımlara karşı denetliyor.
Günümüzde lider olan arama motoru elbette Google. Google kadar Pazar payına sahip olmasa da ciddi bir büyüme grafiği yakalayan Yandex, yer yer Google ile benzer özellikler taşırken, yer yer de farklılaşıyor. Yandex de Google gibi kaliteli özgün içeriğe, erişilebilirliğe, kullanılabilirliğe ve tasarım uyumuna önem veriyor. Bu sebeple web sitelerinin yazılımsal alt yapılarının ve tasarımlarının Yandex’le uyumlu olacak şekilde yapılandırılması web sitelerinin yararına oluyor.
Yandex listelediği tüm içerikleri, Yandex arama motoru ve sosyal medya mecralarından çektiği için sosyal medya mecralarında paylaşılan içerikler Yandex Seo açısından oldukça büyük önem taşıyor. Yandex’e özgü bazı ek bilgiler de Seo anlamında yardımcı olacaktır. Sadece Yandex’e özgü olan Favicon, web siteniz için faydalıdır. Favicon kullanan siteler arama sonuçlarında dikkat çekerler. Bunun dışında bir de URL adresinizde büyük harf kullanabilirsiniz. Site adresinize dikkat çekmek için büyük harfe odaklanarak arama sonuçlarında üst sıralara çıkabilirsiniz.
On page Seo uygulamasına başlamadan önce Yandex add url ile sitenizi ekleyin. Daha sonra Yandex servisler sitesinde yer alan yandex webmastera kayıt olup robot.txt oluşturun, sitemap oluşturun ve sitenizi Yandex SEO çalışmasına hazırlayın.
Meta description Google açısından oldukça büyük önem taşır. Yandex ise bu konuya Google kadar önem vermiyor. Fakat meta description’ın yazılması Yandex seo çalışmalarına yine de fayda sağlayacaktır.
Web sitelerine eklenen içeriklerin başlıkları Yandex açısından önemlidir. Çünkü Yandex sıralamalarda başlıkları öncelikli olarak değerlendiriyor.
Alt sayfalarda da içerik kalitesi ve anahtar kelimeler önem kazanıyor. Yandex alt sayfalarda yer alan içeriklerin kalitesine ve anahtar kelime yoğunluğuna en az ana sayfadakiler kadar önem verdiğinden alt sayfalardaki içeriklerin kalitesinin ve anahtar kelime yoğunluğunun en az ana sayfadakiler kadar olması gerekiyor.