Nasıl İyi Bir Copywriter Olunur?
Profesyonel anlamda reklamların olmazsa olmazı durumunda öteden beri var olan metin yazarlığı; internetin, özellikle de dijital çağın geldiği son hale bakıldığında ticari alanda uçsuz bucaksız bir pazar yerine dönüşmesiyle her anlamda ihtiyaç duyulan bir meslek grubu haline geldi. “Nasıl iyi bir copywriter olunur? sorusunu ayrıntılı bir biçimde cevaplamadan önce gelin hep birlikte bu mesleğin geçmişine göz atalım.
Metin yazarlığının tarihçesi 1477’ye kadar dayanıyor. Bilinen ilk reklam metninin bu tarihte bir dua kitabı için yazıldığı biliniyor. Kâğıdın aktif şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte reklam ve tanıtım metinlerinin kullanımı da yaygınlaştı. Bu metinleri, profesyonel olarak “reklam” olarak adlandıramayız ancak en azından reklam yazarlığının temelini oluşturdular diyebiliriz.
1605 senesine geldiğimizde matbaa sisteminin mükemmelleşmesiyle gazeteler yavaşça kendini göstermeye başladı. Oxford Gazetesi, 1664 yılında ilk defa reklam metinlerini gazetelerinde kullanmaya başladı. Bu sebeple 1664 yılını, reklam yazarlığının resmi olarak başladığı tarih olarak kabul edebiliriz.
- yüzyıla baktığımızda ise reklam yazarlığının zamanla şekil değiştirmeye başladığını görüyoruz. Sanayileşmenin getirileriyle birlikte gerek radyo için metinler gerekse dünyanın gitgide globalleşmesi ve yayınevlerinin gelişmesiyle birlikte çıkmaya başlayan dergiler ve gazetelerde daha fazla reklam metni yazılmaya başladı. Ardından sinema ve televizyon sektörünün gelişmesiyle reklamcılık altın çağına giriş yaptı ve copywriter mesleğinin ne kadar önemli olduğu gün yüzüne çıktı.
Reklamın altın çağının yaşanmasıyla kabul görmeye başlayan metin yazarları, o günden bugüne pek çok şirketin temellerini sağlamlaştırmaya ve fark yaratmaya başladı. Televizyon, sinema, billboard reklamları için içerikler üreten, sloganlar yaratan copywriterlar, reklam sektörünün ne kadar önemli olduğunu herkese ispatladı.
Geçtiğimiz on yıllık süreçte internet için içerik üretmenin öneminin büyük ölçüde arttığından ve bu durumun da copywriterlara olan talebi arttırdığından bahsettik. Bu ihtiyacı doğuran en büyük nedenlerden birisi de SEO adıyla bilinen Arama Motoru Optimizasyon sisteminin işleyişi. Özenle yazılan metinler yalnızca müşterilerin ürününüz veya hizmetiniz hakkında fikirlerini etkilemekle kalmaz aynı zamanda bu metinlerin hedef kitleye de etkili bir biçimde ulaşmasını sağlar. SEO uyumlu yazılan yazılar, hedef kitlenin arama sonuçlarında daha yükseklerde çıkmasına ve görünür olmanıza katkı sağlar.
Toparlayacak olursak; kaliteli metin yazarları sayesinde sosyal medya hesapları ve markaların e-ticaret siteleri üzerinde yayınlanan her içerik, müşteri ve satıcı arasındaki bağın sağlamlaşmasına büyük oranda etki ediyor diyebiliriz. Peki iyi bir copywriter nasıl olunur?
Ne Tarz Bir Copywriter Olmak İstediğinize Karar Verin!
Öncelikle nasıl bir copywriter olmak istediğinize karar vermelisiniz. Çünkü bildiğiniz üzere copywriterlığın çeşitleri vardır. Ne tarz bir copywriter olmak istediğinizi seçerken iyi yönlerinizi ve kötü yönlerinizi önünüze koyarak hangi dalda daha verimli olacağınızı düşünün. Örneğin televizyon reklamı yazmakla bir blog içeriği yazmak arasında büyük farklar bulunur. Aynı anda ikisini de yazabilmek mümkün olsa da kendinizi tek bir alana yöneltmek kariyeriniz açısından çok daha iyi olabilir. Ne tarz bir copywriter olacağınıza karar verirken iyi ve kötü yönlerinizi düşünebilirsiniz. Bunun için de gerçekten iyi olduğunuz noktalarda kendinizi geliştirmeniz gerekebilir.
Hedef kitlenin beklentilerini öğrenmek için metin yazarlarının mutlaka iyi bir araştırmacı olmaları gerekir. Müşterilerinizden ürün ve hizmetin ön plana çıkmasını istedikleri ayrıntıları öğrenirken, hedef kitle üzerine araştırmalar yapmak ve o alana yönelmek büyük ölçüde fayda sağlar. İyi bir copywriter, dinlemenin ve araştırmanın önemini bilen ve bunu yazılarına dökebilen kişidir.
Kendi Tarzını Oluşturun ve Özgün Kalmaya Özen Gösterin
Etkili bir metin yazarının ilk olarak özgün kalabilmeyi başarması gerekir. Mesleğe attığınız ilk adımdan itibaren, kendi yazım tarzınızı oluşturmanız ve farklı olmanız beklenir. Hangi alanda çalışırsanız çalışın, kendi cümlelerinizle o konuyu anlatmanız sizi bir adım öne çıkarır. Kendi yazım tarzınızı oturtabilmeniz için aklınızdaki sözcükleri, ifadeleri ve cümleleri not ederek bir metin içerisinde nasıl bir anlatım oluşturabileceğinizi tasarlayabilirsiniz. Tüm bunların dışında dijital ortamlardaki metinleri kendi gözünüzden yazacak olursanız “nasıl anlatırdım” şeklinde yorumlayabilir ve zamanla kendi tarzınızı ortaya koyabilirsiniz.
Dinlemek ve Araştırmayı Öğrenmek Bu İşin Olmazsa Olmazı
Metin yazarları, müşterilerinin isteklerini dinleyerek ve iyi şekilde analiz ederek ortaya etkili metinler çıkarabilir. Hedef kitlenin beklentilerini öğrenmek için metin yazarlarının mutlaka iyi bir araştırmacı olmaları gerekir. Müşterilerinizden ürün ve hizmetin ön plana çıkmasını istedikleri ayrıntıları öğrenirken, hedef kitle üzerine araştırmalar yapmak ve o alana yönelmek büyük ölçüde fayda sağlar. İyi bir copywriter, dinlemenin ve araştırmanın önemini bilen ve bunu yazılarına dökebilen kişidir.
Çalıştığınız Alana Özgü Bilgiler Edinin
Bu noktada metin yazarlarının çalıştıkları konu ve alanla ilgili bilgiye sahip olmaları işlerini en iyi şekilde ortaya koymalarını sağlar. Çalıştığınız ajans ya da kurumun hangi alanlarda hizmet verdiği ve sizden hangi noktalarda içerikler bekleyeceğini önceden biliyor olmanız, sizlere büyük ölçüde kolaylık sağlar.
Dil Bilgisi Hakimiyeti Çok Önemli
Bir metin yazarının kaynak ve literatür hakimiyeti konusunda kendisini geliştirmesi ve dil bilgisi yazım kuralları üzerine ilgi ve hassasiyeti, kendisini ön plana çıkaracak etkili noktalardan biridir.
Son Olarak: Her Zaman Güncel Kalın!
Dünyada nelerin popüler olduğunu, sosyal medyada neyin tartışıldığını, nelere gülündüğünü yakından takip edin. Çağın dinamikleri sıklıkla değişse de Twitter, Youtube, Tiktok ve Instagram’da aktif kullanıcı olursanız nelerin trend olduğuna hâkim olabilirsiniz. İyi bir copywriter olmak için son dönemlerde kullanılan konuşma kalıplarına ve tartışma konularına hâkim olmanız gerekir. Unutmayın; siz güncel kaldığınız sürece yazacağınız metinler de güncelliğini koruyacaktır.
İsmail Onur Anayurt, 2020 Kasım ayından bu yana, Fevreka Reklam Ajansı’nda Yazar olarak çalışıyor.
Hayatın geçiciliğinin farkında olarak, yazdıklarıyla dünyaya iz bırakmayı ve fikirleriyle ölümsüz kalmayı amaçlıyor.