Bu Günlere Nasıl Geldik? Sosyal Medyanın Evrimi
Basit çevrimiçi forumlar, bloglar ve internet siteleriyle hayatımıza dahil olan sosyal medya; yıllar geçtikçe daha karmaşık, daha renkli ve daha etkili hale geldi. İnternet kullanıcılarının zevklerini, alışkanlıklarını ve davranışlarını etkileyen bu mecra; günden güne gelişmeye ve yayılmaya devam ediyor. İletişim, bilgi edinme, eğlence, pazarlama ve reklamcılık gibi alanlarda kullanımı yaygınlaşan platformlar; sosyal medya ajansı gibi kurumların sosyal medya yönetimi hizmetleri sayesinde daha profesyonel ve ölçülebilir medya kullanımı sağlıyor.
Sosyal Medyanın Ortaya Çıkışı
Bilgi paylaşma ve iletişim kurma amaçları ile kurulan ilk forum siteleri ortaya çıktığında takvimler 70’li yılların sonunu gösteriyor ve henüz modemler kullanılmıyordu. Modemlerin yaygınlaşması ile internetin hızlanışı internet ismi verilen teknolojinin potansiyelini artırmış ve 1995 yılı itibariyle ICQ isimli program ortaya çıkmıştı. Bilinen en eski gerçek zamanlı mesajlaşma programlarından olan ICQ; kullanıcıların anında mesajlaşmasına ve çevrimiçi mecralarda yapılabileceklerle alakalı hayal kurmasına olanak tanıyordu.
Sosyal Medyanın Yükselişi
Yeni milenyumla birlikte gelişmeye ve yayılmaya devam eden internet; daha fazla seçenekle daha fazla kullanıcıya yayılmaya başladı. 2003 yılında MySpace, 2004 yılında Facebook ve takip eden süreçte LinkedIn, Twitter ve Instagram gibi platformlar ortaya çıkmış; çevrimiçi iletişim hiç olmadığı kadar popüler olmaya başlamıştı. Dünyanın herhangi bir yerindeki insanlarla duygu ve düşüncelerin kolayca paylaşılmasını sağlayan bu yeni mecra; yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojilerle buluştuğunda sosyal medyanın gelişimi farklı bir seviyeye taşınmıştı.
Ses dosyaları, fotoğraflar ve videolar gibi içerik konseptlerinin çeşitliliğinin artması; hem birçok seçenek kullanarak etkileşimde bulunmayı hem de yaratıcılığın sınırlarını kaldırmayı sağlıyordu. Sürekli olarak yayılan ve gelişen bu mecradaki en büyük soru işaretlerinden biri olan kişisel güvenlik konusu ise uçtan uca şifreleme gibi sistemlerle kullanıcıların gizlilik ve güvenliğini artırmayı hedefliyordu.
Sosyal Medyanın Toplum Üzerindeki Etkileri
İletişim kavramı; teknolojinin sunduğu imkanlar doğrultusunda değişim ve dönüşüm geçirir. Görsel, yazılı ve sesli mesajlarla birbirleri ile etkileşime giren bireylerin; sosyal medya araçlarını kullanmaya başlamasıyla iletişim süreçleri çok daha dinamik ve hızlı bir hale gelmiştir. Milyonlarca insan tarafından oluşturulan içeriklerin bulunduğu platformlarda gezinmek, eş zamanlı sesli ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirmek ve geleneksel medya organlarının aksine daha geniş bir içerik havuzundan kişisel tercihlere uygun içeriklere maruz kalmak; kullanıcıların daha fazla ancak daha kişisel medya kullanımı gerçekleştirmesini sağlıyor.
Bununla beraber sosyal medya platformlarının ortalama kullanım sürelerinin ve sıklığının artışı; yanlış bilginin yayılması, siber zorbalık ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen diğer konularda endişeleri de ortaya çıkardı. Günden güne yaygınlaşan sosyal medya kullanımı; yediden yetmişe milyarlarca insanın hayatına dahil olarak her geçen gün önem kazanıyor. Çeşitli güvenlik önlemleri ve kullanıcı bilinçlendirme çalışmaları ile sosyal medya kullanım deneyiminin iyileştirilmesi ve daha sağlıklı sosyal medya platformlarının oluşturulması mümkündür.
Pazarlama ve reklamcılık alanı; daha geniş ve daha belirli hedef kitlelere, çok daha ucuz şekilde ulaşabildiği sosyal medya platformları üzerinden rekabete ve gelişime devam ediyor. Marka, işletme ve kurumların sosyal mecralardaki varlığının en sağlıklı şekilde oluşturması; halkla ilişkiler, reklamcılık ve pazarlama alanlarında çalışmalar yapması için sosyal medya reklam ajansları ile çalışması faydalı olabilir.
İsmail Onur Anayurt, 2020 Kasım ayından bu yana, Fevreka Reklam Ajansı’nda Yazar olarak çalışıyor.
Hayatın geçiciliğinin farkında olarak, yazdıklarıyla dünyaya iz bırakmayı ve fikirleriyle ölümsüz kalmayı amaçlıyor.