İçerik Yazarı Hiç Bilmediği Konularda Nasıl Yazar?
İçerik ajansı, yazarını seçerken yaratıcı yönünün kuvvetli olmasına ve yazarın içindeki araştırma güdüsünün sürekli harlanıyor olmasına dikkat eder. Yalnızca bildiği konularda yazan bir içerik yazarı olmak, idealar dünyasında belki bir ihtimal mümkün olabilir. Fakat, bulunduğumuz konjonktürde maalesef her konuda üst düzey bilgi sahibi olmak imkansızdır.
İçerik yazarı, önüne gelen konuyu bir okuyucu gibi araştırıp sorarak öğreniyor, sindiriyor ve en sade haliyle son kullanıcıya tekrar gönderiyor. Uzmanlık alanından ziyade daha önce duymadığı konularda bile yazmak zorunda kalan içerik yazarlarının, okumayı ve araştırmayı gerçekten sevmesi gerekiyor.
İçerik ajansı doğru brief aldığında yazarın işi daha kolay oluyor. Aynı zamanda yazarın geniş bir network’ü (tanıdıkları) varsa yazdığı her konuda fikir alabileceği bir profesyonel ile iletişime geçebilir. Burada doğru insan, doğru brief, doğru araştırma kanalları gibi birçok etken mevcuttur.
Başta kendinizin gurur duyacağı ve müşterilerinizin beğeneceği yazılar yazmak için işte ipuçlar!
Google’ın Her Şeyi Bildiğinin Farkına Varmak!
Öncelikle Google araştırması ile ilgili püf noktalarına hakim olun. En basit şekilde aramaya başlayın, daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa kompleks kelimeler ile arama yapabilirsiniz. Güncel bilgilere ulaşmak için gelişmiş aramayı kullanın. Dijitalde her işinizi halledebilseniz tercihinize bağlı olarak not defteri ve kalemi hazır bulundurmak, işinize yarayabilecek her şeyi not etmek gerekiyor.
İçerik Yazarı İşi Bilen Birine Danışır!
Her şeyin profesyoneli olmak mümkün değil demiştik, fakat her işin profesyonelini bulmak o kadar da zor değil. İnternetin çağ atladığı ve herkese rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir dönemde, sosyal medyadan işin uzmanını bulabilirsiniz. Bu kişiler kendileri yardım etmeye çalışacak, yetişemedikleri konularda da mutlaka sizi başka bir profesyonele yönlendireceklerdir. İçerik yazarı yardım istediğinde bütün kapıların açılacağını iyi bilmelidir.
Ne kadar çok insanla iletişim kurarsanız o kadar dolu ve okunabilir bir içerik ortaya çıkacaktır. Bu yüzden sosyal medyadan yazmaya ya da e-mail atmaya çekinmeyin. Uzman kişi de kendi görüşlerini yazınızda gördüğünde, sizin yazınızı paylaşacaktır.
Şaşırtacak ve İlgi Uyandıracak Sorular Hazırlayın!
Bir yolunu bulup uzmana ulaştınız, fakat sorularınız hazır değilse ya da konuyla ilgili herhangi bir araştırma yapmadıysanız eliniz boş dönebilirsiniz. Bu yüzden internet üzerinden kolaylıkla ulaşabileceğiniz soruların dışında daha niş daha kaliteli sorular hazırlamalısınız. Bu şekilde bilirkişi sizin alelade bir yazar olmadığını fark eder ve sizi geçiştirmek yerine gerçekten keyif alarak anlatır, anlattıkça anlatır. Doğru notlar aldığınızda o konuyu sizden iyi yazabilecek bütün rakiplerinizi elemiş bulunuyorsunuz.
Yararlanacağınız tüm kaynakları hazır edin
Bol bol okuma yapmanız gerektiğini ve uzmanlar ile iletişim kurmanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Şimdi istatistiksel veriler, akademik araştırmalar, infografikler, görseller ve videolar bulmanız gerekiyor. Kafanıza göre yazmadığınızı ve uzmanların görüşlerinden faydalandığınızı belirtmenin en doğru yolu referans göstermektir. Aynı şekilde grafik hazırlamak, okuyucunun konuyu daha net anlamasını sağlayacaktır. Son tahlilde karşı tarafın öğrenmesi ve eğlenmesi için yazdığınızı aklınızdan çıkarmayın.
Yazıya Son Şeklini Vermek!
Şimdi elinizdeki verilerin hepsini akla mantığa yatkın bir şekilde yazınıza geçirmeniz gerekiyor. İşinizin büyük bir kısmını hallettiniz, yalnızca angarya olarak yazıya geçirme işi kaldı. Zaten not alırken yazacağınız cümleler kafanızda oluşmuştur. Özgün ve kendi fikirlerinizi ekleyerek yazdığınız yazı, araştırma yaptığınız sürenin yarısı kadar zamanda ortaya çıkacaktır.
Son Kontroller ve Paylaşım!
Yazınızı baştan aşağı okuyarak tutarsız olan alanları kontrol etmelisiniz. Kendi içinizde çelişmemeye özen göstermelisiniz aksi takdirde bu profesyonelliğinize gölge düşürecektir. Tabi karşılıklı iki görüşü anlatıyorsanız burada birbirinin zıttı ifadeler kullanmak gayet olağandır.
Yazıyı yazarken konu hakkında belli görüşleriniz oluşuyor. Bu yüzden son kontrolleri yaparken objektif olamayabilirsiniz ve bu doğal karşılanır. Bu yüzden içerik ajansı bünyesindeki editörler yazıları kontrol edip yayına sokarlar.
Daha önce adını bile duymadığınız ürünler, konular hakkında yazmanın çok zor olduğu aşikar… Fakat sürekli öğrenmenin verdiği haz ve sürekli yeni insanlarla irtibat kurmanın heyecanı, yazma isteğinizi gerçekten körüklüyor.
Gurur duyduğunuz bu yazıları sosyal medya hesaplarınızda arkadaşlarınızla paylaşarak olumlu ya da olumsuz eleştirileri isteyebilirsiniz. Bu şekilde kendinizi daha hızlı geliştirebilirsiniz.
SEO Uyumlu İçerikler!
SEO, firmaların arama motorların sıralamaya girerek, trafik çekmek ve satış yapmak amaçlı uyguladıkları çalışmalardır. Yazacağınız içeriğin SEO uyumlu olması sizi arama motorlarında ön plana çıkartacaktır.
1-) Odaklanmak için ideal anahtar kelimeyi seçin
İlk adım yazacağınız yazı hakkındaki anahtar kelimeyi aratmak olmalı. Yazacağınız konu ne ise onu aratıp size önerilenlere bakarak, insanların bu konuya dair gerçekten ne arattığını öğrenebilirsiniz.
Bunu yapmanın en kolay yollarından biri Google Keyword Planner ya da kwfinder kullanmak. Bu iki uygulama da ücretsiz ve işinize yarayan bilgilere ulaşmanın gayet kolay olduğu platformlar.
Bu uygulamalardan anahtar kelimenizin ayda kaç kez arandığını öğrenebilirsiniz. Bu kısımdan sonra biraz araştırma yapmakta fayda var.
2-) Araştırma yapın
Anahtar kelimenizi Google’da gizli modda aratın. Gizli modda aratın çünkü önlerine geçmeyi planladığınız rakiplerin sitesine girerek onları daha da yüceltmeyin. Bu araştırmayı içerik yazarı değil, SEO uzmanı yapacaktır. Fakat küçük ölçekli çalışmalarda her işi sizin yapmanız beklenebilir.
İçerik ajansı görev tanımları yazımızda içerik yazarından beklenenleri inceleyebilirsiniz.
Anahtar kelimeyi arattığınızda karşınıza çıkan ilk 10 – 15 sonucu inceleyin. Bunlar sizin rakipleriniz.
Neleri atlamışlar ? Neleri iyi yapmışlar ? Siz neyi daha iyi yapabilirsiniz. Buna karar verin.
3-) En iyi içeriği yazın
Şimdi rakiplerinizin neler yaptığını biliyorsunuz. Sıra onlarının önüne geçmekte. Bu muhtemelen en zor ve en önemli kısım. Harika olması gerekiyor ki farkınızı belirtin. Blog yazısı ya da siteye içerik yazmanız önemli değil, önemli olan diğerlerinin yaptığından daha iyisini yapmanız. Google ya da ziyaretçileriniz bu farkı hissetmeli. Burada iş gerçekten içerik yazarı ve editöre kalıyor.
4-) Anahtar kelime kullanımı
Anahtar kelimenizi, başlığınızda ilgi çekici bir şekilde yazmaya dikkat edin. İnsanlar, başlığı okuduklarında sitenize girmeye karar versin. Siteye yüklediğiniz fotoğrafları da anahtar kelimenizle kodlayın. Etiketlemeleri anahtar kelimelerinizle yapın. Unutmayın öne çıkarmak istediğiniz şey tamamen bu. Yine anahtar kelimenize linkleme yapın, içini doldurun. Site içi ve site dışı linkleme yapmak sizi daha da önplana çıkaracaktır.
En etkili anahtar kelime linklemesi, başka sitelerden kendi sitenize yaptığınızdır. Bu sizi konunun bilirkişisi ya da kaynağı gibi gösterecektir. Bu işlemler Google’ın dikkatini çekecektir. Doğru yazdığınız sürece siteniz hak ettiği yerlere gelecektir.