Sosyal Alışveriş (S-Ticaret) Ne Anlama Geliyor?
Sosyal ticaret, ürün ve hizmetlerin doğrudan sosyal mecralar aracılığıyla satılması sürecine verilen isimdir. Peki sosyal ticaret ne yapar? Sosyal ticaret, e-ticaret işletmelerini sosyal medya platformlarında kullanılabilir hale getirir ve markaların kitlesini ve müşteri erişimlerini ikiye katlar. S-ticaret çerçevesinde ürünün keşfi ve araştırmasından ödeme adımına kadar tüm alışveriş deneyimi direkt olarak sosyal medyada gerçekleşir. Günümüze bakıldığında yerleşik olarak sosyal ticaret özelliklerine sahip uygulamalar Instagram, Facebook, Pinterest ve TikTok’tur.
Diyelim ki elinize telefonunuzu aldınız ve Instagram’da geziyorsunuz. Akışınızda aniden çok beğendiğiniz bir renkte kulaklık görebilirsiniz. “Şimdi alışveriş yap” butonu sayesinde direkt olarak beğendiğiniz ürünü sepetinize ekleyebilir ve satın alma işlemlerinin tamamını uygulama içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Başka bir örnek verecek olursak; TikTok akışında gezinirken uygun fiyatlı bir elbise ya da herhangi bir kıyafetle karşılaşabilirsiniz. Yine aynı şekilde “Satıl al” butonu ile hızlı bir biçimde satın alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle en sevdiğiniz sanatçıların tek bir anını bile kaçırmadan videolarını izlemeye devam edebilir ve her zamanki TikTok deneyiminizin keyfini gönlünüzce çıkarmaya devam edebilirsiniz. İşte bu kadar kolay!
“Yapılan araştırmalar doğrultusunda 2022 yılı itibariyle 4,6 milyar kişinin sosyal medya platformlarını kullandığı görülüyor. Bu durum, etkili sosyal medya kullanımının küreselleşme açısından en önemli iletişim mecrası haline gelmesi anlamına geliyor. Tahminlere bakıldığında, sosyal medyanın etkin kullanımını neticesinde sosyal ticaretin küresel değerinin 2026 yılına kadar yaklaşık olarak 2,9 trilyon dolara kadar çıkabileceği görülebiliyor.”
Sosyal ticaret, alışveriş yapmak isteyen kişilerin bir markanın içeriğini görüntüledikleri ve alışveriş yapmak amacıyla belirli web sitelerini ziyaret ettikleri “geleneksel” sosyal medya pazarlama stratejilerinden kendini ayrı tutar. Bunun yerine az önce de bahsettiğimiz gibi Facebook, Instagram, Pinterest ve TikTok gibi sosyal platformlar ile sanal vitrinler kurulur.
Sosyal Ticaret ve e-Ticaret: Fark Nedir?
E- ticaret faaliyetleri, çevrimiçi mağazalarda, markalı uygulamalarda ya da e-ticaret sitelerinde gerçekleştirilebilirken; sosyal ticaret ise bir sosyal medya platformu içerisinde uygulama dışına çıkmaya gerek kalmadan satın alma işlemlerinin tamamlanmasını mümkün kılar. Geçmişe bakıldığında sosyal mecralarda genellikle e-ticaret dönüşümü daha yaygın olarak oluşturuluyordu. Ancak geldiğimiz sürece bakıldığında artık marka bilinirliğinden satın alma işlemlerine kadar tüm süreçler tek bir platform üzerinde kolaylıkla gerçekleştirilebilir bir hale geldi.
Sosyal Ticaret’in 7 Önemli Kategorisini Tanıyalım
Peer to Peer (P2P) Satış Platformları
İki kişinin, üçüncü bir tarafı aracı olarak kullanmadıkları ve doğrudan birbiriyle iletişim kurarak ürün ya da hizmet satın alarak kullandığı platformlar olarak tanımlanabilir. Satıcı ve alıcı kişiler doğrudan birbirleriyle iletişim halindedirler. Bu gibi platformlara Ebay, Amazon, Marketplace ve Etsy gibi topluluk tabanlı pazarlar örnek gösterilebilir.
Sosyal Ağ Odaklı
Bu kategoride yukarıda da bahsettiğimiz gibi s-ticaretin uygulanabileceği Twitter, Facebook, Pinterest ve TikTok gibi sosyal mecralar devreye giriyor. Bu kullanım ve erişim kolaylığı alıcı ve satıcı için de büyük oranda avantaj sağlıyor.
Influencer Pazarlama- Kullanıcı Tarafından Tasarlanan Alışveriş
Bu kavram, kişilerin diğer kullanıcıların da alışveriş yapması için belirli bir mal ve hizmet listeleri oluşturması ve paylaşması anlamına gelir. Bu kategoriye Sypply, Lyst ve The Fancy örnek olarak gösterilebilir. Birçok içerik ajansı, bu noktada bu ağızdan ağıza pazarlama tekniğini oldukça başarılı buluyor ve kampanyalarında sıklıkla kullanıyor.
Akran Tavsiyeleri
Bu kategori tamamen önceki alıcıların ürün ve hizmet hakkındaki incelemelerini içeren detayları bir arada bulunduruyor. Hizmeti deneyimleyen kullanıcılar hem sosyal hayatlarında hem de sosyal ağlarında arkadaşlarıyla satın aldıkları ürünlere karşı memnuniyetlerini paylaşabilirler. Hizmetten memnun kalan kişilerin genel olarak satıcıları ödüllendirdiği ve geri dönüş sağladıkları görülür.
Grupça Satın Alma
Alıcılar belirli sayıda ve belirli bir grup dahilinde olduklarında marka tarafından ürünler indirimli olarak sunulabilir. Bu tür çevrimiçi pazarlama şekline LivingSocial ve Groupon örnek gösterilebilir.
Katılımcıyla Beraber Ticaret
Bu kategori, müşterilerin satın alacakları ürünlerin tasarımına, seçimine ve finansmanlarına katılmalarına olanak tanır. Alıcı kitlenin bu ürünlerin yaratılması sürecine mümkün olduğunca dahil edilmesi, özel bir işletme ya da mağazadan alışveriş yaparken kendilerini çok daha rahat hissedecekleri fikrini kişilere aşılar ve bu da markalar için oldukça avantajlı bir durumdur.
Bağlı Kuruluş Pazarlaması
Markaların ürünlerinin reklamını yapmak için üçüncü kişileri kullanarak komisyon bazında ödemeler yaptığı ve hızla büyüyen pazarlama stratejileri arasında yer alır. Markalar, satışları ve bilinirliği artırmak amacıyla hazırlanan blog yazılarına bazı bağlantılar yerleştirebilir. Bu sayede hem ürünle alakalı tanıtım yapılmış olur hem de ürüne yönlendirme kullanıcılar tarafından gayet açıktır.
Sosyal ticaretin ne anlama geldiği ve ne anlama gelmediğiyle alakalı birçok şeyden bahsettik. Geleceğe yönelik baktığımızda, sosyal ticaret alanındaki bu artışın ivme kaybedecek gibi görünmediğini hatta üzerine koyarak ilerleyeceğini ve kendisiyle daha sık karşılaşabileceğimizi bile söyleyebiliriz. Sizler de henüz sosyal ticaretin renkli dünyasına adım atmadıysanız, profesyonel bir dijital ajans ile iş birliği yaparak fırsatlarla dolu gelecekten pay sahibi olabilirsiniz!
İsmail Onur Anayurt, 2020 Kasım ayından bu yana, Fevreka Reklam Ajansı’nda Yazar olarak çalışıyor.
Hayatın geçiciliğinin farkında olarak, yazdıklarıyla dünyaya iz bırakmayı ve fikirleriyle ölümsüz kalmayı amaçlıyor.