Google Phantom 5 Güncellemesi Neler Getirdi?
İşte yeniden başlıyoruz. Kaçıranlar için, geçtiğimiz birkaç hafta online pazarlamacıların markalarının görünürlük değerleri açısından zorluydu. Peki ama bunun suçlusu ne? Etrafta yayılan söylentilere göre suçlu Google’ın yeni yayınladığı “mobillere öncelik” veren yeni indeksleme sistemi.
Bu teoriye göre sıkıntının kaynağı, mobil cihazlarda tıklandığında arayüz olarak gelen sayfaların artık eskisine göre sayısal anlamda sitelere verisel katkı sağlamaması. Bu bağlamda etkilenen sayfalara baktığımızda neyin ne olduğunu daha iyi anlıyoruz. Phantom geri geldi, daha doğrusu Google’ın Phantom 5 güncellemesi geri geldi.
Google beşinci kez Phantom güncellemesini haber vermeden yayınlıyor. Peki ama neden Phantom’dan şüpheleniyoruz? Bunun cevabı kolay, bu sorundan etkilenen sayfaların çoğu eski Phantom güncellemesinde analizlenen sayfalar. Bu sayfaların ana karakteristikleri ise güncellemeler arasında yaşadıkları verisel oynamalar. Her iterasyonda bu sorundan etkilenen sayfalar verisel olarak zarara uğramakta. Bu sıkıntı ise genel olarak tek bir soruyu sordurtuyor: Google ne yapmaya çalışıyor?
Google Phantom Güncellemeleri: Hikayenin Özeti
Phantom güncellemelerini listelediğimiz zaman, karşılaştığımız dört ayrı iterasyonun, dört ayrı sıkıntıya yol açtığını görüyoruz. Şunu da söylemekte fayda var Google kesinlikle bu güncellemeleri kabul etmiyor.
Yayınlanan Phantom güncellemeleri tarihiyle şu şekilde;
Phantom I – (Mayıs 2013)
Phantom II – (Mayıs – Haziran 2015)
Phantom III – (Kasım 2015)
Phantom IV – (Haziran- Temmuz 2016)
Bu tarihlere baktığınızda Google’ın “kalite güncellemeleri” ile aynı tarihlere denk geldiğini görüyoruz. Yani yarım yılda bir olan bir durum. Bu altı aylık periyodlarda ise kaybeden yüzlerle kazanan yüzleri ayırmak çok kolay. Kazanan ve kaybeden sitelere baktığımız zaman, hiçbirisi istikrarlı bir yükseliş veya düşüş göstermiyor, bir çıkıp bir yükseliyorlar.
Peki ama Google’ın bunu yapmasının sebebi geçmiş hatalarını düzeltme isteği mi? Bu yo yo etkisinin sebebi genel olarak Google’ın güncellemelerin etkisinden hala tatmin olmadığını gösteriyor. Bu düzeltmelerden nasibini alan domainler ise bu güncellemeler sürerken görünürlük olarak çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar.
SEO Görünürlüğü vs Trafik: Gerçek sıkıntı etkilenen anahtar kelimelerde
Diğer taraftan, çeşitli webmasterlar bu sayfalarda yaşanan asıl sıkıntının anahtar kelimelerle alakalı olmadığını söylüyor. Buna göre domainlerin genel SEO görünürlüğünde değişim olsa bile, Phantom üzünden etkilenen trafik ciddi anlamda bir değişkenlik göstermiyor.
Tabii bu sayfanın trafiğini aldığı yere göre değişiyor. Buna göre Phantom yüksek tesirli fakat kısa anahtar kelimeli sayfaları daha çok etkiliyor gibi.
Peki ama Phantom neye bakıyor?
Şimdiye kadar gelen son güncellemeyle Phantom’un odağını çözemedik. Fakat oluşturulan filtreleme ile Phantom’un hangi faktörleri göz önünde bulundurduğu ile ilgili fikirlere bakabiliriz.
İşte yapılan gözlemlerin ufak bir özeti:
- Online içeriklerin kalitesine odaklanıyor, bu da karışık bir gözlem gerektiriyor.
- URL Tabanlı güncellemeler genel olarak domainleri değil sayfaların ayrı klasörlerine odaklanıyor.
- Güncellemenin tamamlanması birkaç hafta sürüyor
- Büyük markalar genel olarak ya büyük kaybediyorlar ya da büyük kazanıyorlar
- Domainler farklı güncellemelerden farklı etkileniyorlar, bir gün kaybeden, bir günün kazananı olabiliyor.
- Kazançlar ve kayıplar genel olarak markanın ana anahtar kelimelerini etkiliyor
- Kullanıcı sinyalleri bu güncelleme söz konusu olduğunda önemli bir emare, kullanıcı hareketleri bu güncellemenin davranışlarını etkiliyor gibi görünüyor.
Kaynak: http://blog.searchmetrics.com/