İçerik Yazarı Olabilmenin 5 Temel Koşulu Nedir?
Dün sevgilisine iki satır mesaj atmaya üşenen “Ben romantik filan değilim yeaaa!”cılar, şimdi Twitter’da rekora koşuyor, sosyal medya âleminde klavyelerin kesiliveriyor. Günümüzde herkes kendini sosyal medya yazarı ilan etmiş durumda. Peki, gerçekler aslında öyle mi? İyi bir metin yazarı olabilmek için şüphesiz bazı temel becerilere ve çabalara ihtiyaç var. Özellikle de bol tıklı yazılar yazabilmek için aşağıdaki maddelere dikkat etmeyi asla unutmamak gerek.
Bir yazarın;
-
En son okuduğu kitabın yazarı Kemalettin Tuğcu olmamalı.
Bu işte okumak başarmanın yarısıdır. Ne kadar çok okursanız, o kadar çok yazmaya hazır hale gelirsiniz. Okumayan bir yazar içi boş bir bardak gibidir, görünürde işlevi vardır ama ihtiyaca hizmet etmez.
-
İçinizdeki Sherlock Holmes’u serbest bırakmanın zamanı gelmiş olmalı.
Yazı yazarken araştırma yapmaktan kaçınıyor ve sadece içinizden geçenler ve bildiğinizi düşündüklerinize göre hareket ediyorsanız bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Yerli-yabancı kaynaklar taranmalı, karşılaştırma yapılmalı, içine bir miktar yaratıcılık serpilmeli ve okurlara öyle sunulmalı!
Özgürlük değil, özgünlük. Yazar dediğin kendi kalemini kendi tutmalı!
İçerik yazarları değişik yazım tarzlarına sahip olmalı ve kolay uyum sağlamalıdır. Sizden istenen içeriğin hedef kitleniz üzerinde uyandırdığı duygu ve geri bildirim göz önüne alınmalıdır. Haber niteliğindeki yazılar kısa ve formal bir dilde yazılan yazılardır. Bloglar ise yazılan blogun kendine özgü içeriği çerçevesinde kalan, günlük dilde anlatım içeren yazılardır. İçerik yazarı talep edilen içerik tipine uygun yazım tarzlarında uzmanlaşmalı ve orijinal içerik sunmalıdır.
Aktif ve etkili sosyal medya kullanılmalı, TAKİBE TAKİP!
Elbette bahsettiğimiz durum ne kadar takipçi o kadar görünürlük değil. Aktif kullanıcı olmak için, tüm sosyal hesapları incelemeli genel olarak popülerlik listesi çıkarmalısınız. Fotoğraf beğenmek ve takipleri kabul etmek sizi sosyal medyada geliştirmez. Etkili kullanımda ise hashtagler, önceden haftalık gönderilerin planlamasının yapılması, görsel kullanımı bir de tıpkı Instagram’da yaptığımız gibi en çok beğeni aldığımız saatleri takip etmek önemli adımlardan olacaktır. Uygun post yayımlama zamanlarını deneme-yanılma yöntemini kullanarak tespit etmek de sizi hem aktif hem de etkili bir sosyal medya kullanıcısı yapacaktır.
Google dostu olmalı, WordPress yol arkadaşı.
İçerik yazarı, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) konusunda kendini geliştirmelidir. Bu sayede yazdığı içerik daha fazla kullanıcıya ulaşır. Günümüzde arama motorları tarafından alt sıralarda yer alan veya görünürlüğü olmayan içerikler aslında hiç var olmayan içerikler olarak kabul edilirler. Metin yazımı için yeterli seviyede “biçimleme dili” olarak adlandırılan HTML, CSS and WordPress bilmeniz de faydanıza olacaktır. Bu sayede içeriğinizin hem basım yüzünü geliştirebilir hem de okunurluğunu artırabilirsiniz.