Listelist.com’da 25 Ağustos’ta yayınlanan içeriğimiz:
Bazen sesinizi kimse duymaz. Sesinizi insanlara duyurmak için farklı yollara başvurursunuz. Sosyal sorumluluk projeleri de böyle bir şey. Sorumluluk sahibi bünyelerden, yaratıcı işler çıkıyor ve belki de hiç farkında olmadığımız bir noktaya dikkatimiz çekiliyor.
Biricik dostlarımız Fevreka ailesi de, sizler için ses getiren sosyal sorumluluk projelerinden küçük bir derleme yaptı. İzleyelim, okuyalım, daha bir sorumlu olalım.
Buyrunuz:
Yeni doğan çocuklara ‘doğum belgesi’ çıkarmayan Paraguay halkını derbi maçında ters köşeye yatıran proje; ‘isimsiz maç’
Paraguay’da dört çocuktan birine doğum belgesi çıkartılmıyor. Yani çocuklar ‘isimsiz’ bir şekilde hayatlarını sürdürüyor. Güney Amerika ülkelerinin futbola olan aşinalığını hepimiz biliriz. Uruguay derbisini fırsat bilen UNICEF, tüm Paraguay halkı ekran başına ve radyolara kitlenmişken kampanyasını başlatıyor. Maçı anlatan spikerler dakikalar boyunca topla buluşan Paraguay’lı futbolcuların isimlerini söylemek yerine, sadece forma numaralarını söylüyor. Ve mesaj milyonlara verilmiş oluyor.
Terk edilen bir köpekle Tinder’da match olun, alın bu keratayı evinize götürün, yeni sahibi olun; ona yeni bir hayat sunun
Bu aralar pek bir popüler olan flört uygulaması Tinder’da sevimli mi sevimli köpekcikleri insanlarla eşleştiren, ve bu evsiz köpeklere bir yuva sunma fırsatı veren şahane iş. 10 evsiz köpek için açılan Tinder profillerinden sonra 2000′in üzerinde eşleşme olduğu ve birkaçının ev sahibi bulduğu belirtiliyor.
Bir sabah uyandığınızda hiç gitmediğiniz bir etkinlikten fotoğraflarınızı Facebook sayfanızda görürseniz ne hissedersiniz? Birkaç photoshop darbesi ve akıllıca bir iş: Alzheimer Etkinliği
Hollanda Alzheimer Derneği tarafından gerçekleştiren bu kampanyada, gençlerin Alzheimer’ın etkilerini yaşayarak, erken bunamaya karşı farkındalık kazanması amaçlanmış.
Bu reklam panosundaki mesajı sadece çocuklar görebiliyor. Çocuklara karşı uygulanan şiddete yaratıcı bir tokat: ‘Sadece çocuklar için’
Bir yetişkin reklam panosuna baktığında pırıl pırıl bir erkek çocuğu görüyor. Ama 10 yaşındaki bir çocuk boyuna göre ayarlanan bakış açısıyla reklam panosuna baktığında, şiddet uygulanmış bir çocuğu görüyor. Mesaj da net: eğer şiddete uğruyorsan, aşağıdaki telefon numarasını ara.
Brezilyalı milyarder, ölümünden sonra kullanması için yarım milyon dolarlık Bentley’ini gömeceğini açıklıyor, sonrası ise…
Bizdeki Ali Ağaoğlu misali (karakteri benzememiş) bir iş adamı olan Brezilyalı Chiquinho ‘Count’ Scarpa sosyal medya hesabından, ölümünden sonra kullanmak için Bentley’ini gömeceğini bir fotoğrafla açıklıyor. Dev bir mezarın yanında Bentley’iyle poz veren Scarpa, bir de gömeceği tarihi veriyor. Tabii bunun üzerine haber global olarak patlıyor. Hem Brezilya halkı hem de dünyanın çeşitli ülkelerinden insanlar sosyal medyada bu abimize sövüyor. Herkes abimizi yerin dibine soktuktan sonra, Bentley’in gömüleceği gün gelip çatıyor. Tabii gazeteciler vs. herkesin ilgisi bu olayda. Abimiz de tam Bentley’ini gömecekken bir basın toplantısı düzenliyor. Olay ‘organ bağışı’. Bu dünyada ölünce gömülen şeylerin değeri yok diyor abimiz, gelin organlarınızı bağışlayın.
Masada bir çocuk, bir siyahi bir de beyaz bebek var. Çocuğa soru geliyor: ‘Hangi bebek daha güzel?’
Meksika’da ırkçılık üzerine yapılmış şahane bir kampanya. Kampanya 1930′larda Amerika’da yapılmış bir deneyin Meksika versiyonu. Çocukların verdiği cevaplar çok şaşırtıcı ve günümüzdeki durumu gözler önüne seriyor.
Günlük hayatta saçma sapan dikkatsizliklerimizden dolayı tatlış canımızdan olabileceğimizi sevimli mi sevimli karakterlerle anlatan kampanya: ‘Ölmenin aptal yolları’
Ölmenin aptal yolları (Dumb Ways to Die), Avustralya Melbourne Metrosu’nun metrodaki yaralanmaların ve ölümlerin önüne geçmek, farkındalığı artırmak amacıyla yaptığı bir kampanya. Kampanyanın dünyada milyonlarca kişi tarafından izlenen bu video’sunun haricinde mobil oyunları da bulunmakta. Kampanya o kadar etkili oldu ki Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde 2 Grand Prix kazandı.
Evinizi dizmek için IKEA’ya gittiğinizde, evsiz bir köpeği sahiplenmek ister misiniz?
IKEA, ‘Umut Evi’ projesiyle şahane bir sosyal sorumluluk işine imza atmış. Evsiz köpeklerin fotoğrafları çekilerek, köpeklerin gerçek boyutlarında ilanları hazırlanıyor. Hazırlanan ilanlar IKEA showroom’larına yerleştiriliyor. Böylece ev eşyası almak için IKEA’ya gelenler, bu sokak köpeklerinden birini sahiplenebiliyor.