İçerik Çalınması Nasıl Engellenebilir?
Bir içeriğin kaynak belirtmeden olduğu gibi alınıp başka bir site tarafından izinsiz kullanılması içerik çalınması olmaktadır. İçerik çalınmaları herhangi bir emek göstergesi olmadan, kopyala-yapıştır işlemi ile gerçekleştirildiği için emek hırsızlığına da girmektedir. Sosyal medya kullanımın artmasıyla zaten birbirine yakın olan içerikler, içerik hırsızları ile benzer olmaktan çıkıp aynı olma noktasına gelmiştir. Sosyal medyada bu kadar benzer ve aynı içerikler ile karşılaşan firma sahibi veya müşteri kitlesi ise mağdur taraf olan asıl içerik üreticilerini yeni fikirler için sıkıştırmaktadır. Yani bu noktada asıl içerik üreticisi iki kat mağdur duruma düşmektedir. Aynı zamanda içerik çalınmalarında web sitesinin marka ve imaj saygınlığının zedelenme tehlikesi ile karşı karşıya kalması, en önemli zararları arasında sayılabilir.
Peki İçerik Çalınması Nasıl Engellenebilir?
İçeriklerin altına sitenin tüm haklarının saklı olduğuna ve içeriklerin izinsiz kullanımı sonucu hukuki sürecin başlatılacağına dair uyarı niteliğinde kullanılan copyright bannerlar kullanmak son derece etkili olacaktır. Bu uyarıların yapılması ve detaylandırılması, siteden izinsiz kullanımların suç sayılacağının belirtilmesi oldukça caydırıcı olacaktır. Aynı zamanda kullanım koşullarının eklenmesi de bir başka tedbir için bir başka seçenek olmaktadır.
-
İçeriklerin Eş Zamanlı Kaydedilmesi
İçerik sahibin yazıyı hazırladığı gün eş zamanlı olarak kendi mail adresine mail atması delil niteliği taşımaktadır. Böylece içerik sahibi göndermiş olduğu e-posta ile kaynak sahibinin kendisi olduğunu ispatlamış bulunmaktadır.
-
İçeriklerin Sosyal Medyada Yayımlanması
İçeriklerin ister tamamını isterse birkaç paragrafını eş zamanlı olarak farklı sosyal medya platformlarında paylaşmak asıl içerik sahibinin avantajı olacaktır. İçeriğin yayılması durumunda bile asıl fikir sahibinin kim olduğu ortaya çıkmış olacaktır.
-
Servis Kullanımı
Bu noktada yapmanız gereken şey kopyalama işlemine engel olmaktır. Siteye yerleştirdiğiniz birkaç kod ile kopyalama işleminin önüne geçebilirsiniz ve içerik hırsızlığına karşı en etkili önlemlerden birini almış bulunursunuz. Bu konuda Tynt.com tarzı kodlama sitelerinden faydalanabilirsiniz.
-
İçeriğe Link Ekleme
Her yazıya birden fazla link eklerseniz botlar bu linkleri ayırt edemeyecek ve linkleri içeriğe dair olarak kabul edecektir. Ve yapıştırıldığı sayfadan size link çıkışı olacağından içerik çalınmasının önüne geçmiş bulunacaksınız.
-
Ücretsiz İçerik Koruma
Site içeriğini korumak için yüksek maliyetler harcamanıza gerek yoktur. Ücretsiz programlar ile de sitenizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi DMCA programıdır. Bu uygulamadan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey DMCA’ya üye olmak ve lisans almaktır. DMCA, içeriği çalan siteyi arama motorunda bloke ederek, içerik çalınması veya kopyalanması durumunda web sitesinin haklarını koruma altına almaktadır. Bir diğer seçenek olarak yazı veya makalelerinizin takibini Articlechecker sitesinden de yapabilirsiniz.
-
Yazı Başlıklarınızı Takibi Alın
Son olarak önerebileceğimiz yöntem ise Google Alerts ile yazı başlıklarınızı takibe almak olacak. Takibe aldığınız başlıkların bir başkası tarafından kullanılması veya kopyalanması durumunda Google bunu size bildirir. Ve bu sayede başlık takibinizi yapabilir, içerik hırsızlığının önüne geçebilirsiniz.
Bu alternatifler dışında sitelerinizin korunması, içeriklerinizin çalınmasının engellenmesi ve site takibi sizin yerinize sosyal medya ve içerik ajansları tarafından da kontrol edilebilmektedir. Bu size hem zaman kazandırmakta hem de içeriklerinizin güvenliğini sağlamaktadır