İçerik Ajansı Görev Tanım ve Dağılımları!
İçerik ajansı, markalar adına yaratıcı fikir ve içerikler üreten, aynı zamanda bu fikirlerin uygulanmasını sağlayan ve takip eden ajanstır. Markanın logosundan başlayarak, televizyon reklamları, internet içerikleri ya da son kullanıcıya atılan mesaja kadar her şey içerik ajansı tarafından hazırlanır. İçerik dendiğinde akla yalnızca yazılı bir metin gelmemelidir. Duyulacak ses, görsel, amblem ve birçok şey içerik ajansının kontrolünden geçer, kurum kimliği oluşturulmasında içerik ajansı başrolü oynar. İçerik ajansının çalışan sayısı arttıkça ajans içerisindeki görev tanımları da artmaktadır.
Ajans Başkanı
Ajans başkanı, alaylı denilen sektörün içerisinde yetişmiş ve idari işleri yönetebileceğini düşünen girişimci kişidir. Kreatif kökenli olabileceği gibi müşteri ilişkileri tarafından da yetişmiş olabilir. Ajans başkanının en temel görevleri;
Ajansın idari sorumluluklarının yürütülmesi,
Yeni marka ile anlaşma ve var olan markaların müşteri memnuniyetinin denetlenmesi,
Yapılan kreatif işlerin brief ile uygunluğunu kontrol etmek.
Kreatif Ekip
Kreatif ekip, içerik ajansı içerisindeki yapılan bütün işlerin fikir babasıdır. En küçük iletişim fikrinden en büyük reklam projelerine kadar her iş kreatif ekibin elinden geçer. Kreatif ekip kendi içerisinde 3 temel gruba ayrılır.
Sanat Yönetmeni (Art Director)
Kreatif direktör olarak bilinen sanat yönetmenleri, yaratıcı ekibin başında bulunurlar. Ekibinden fikir gelmediği takdirde, fikir bulma sorumluluğu kreatif direktörün üzerindedir. Aynı zamanda ekibini yönetmek, işlerin zamanında çıkmasını sağlamak zorundadır.
Grafiker
Sanat yönetmenlerinin yaptığı tasarımı paylaşılacak mecraya uygun olarak hazırlar. İçerik ajanslarındaki en yoğun bölümdür. Aldığı eğitimin yanında ajans ve matbaa tecrübesi çok önemlidir. Hazırladığı görselin matbaanın elinden kalitesiz çıkması halinde, aynı iş ile tekrar tekrar uğraşacaktır. Grafiker, ajans içerisinde en çok işinizin düşeceği kişidir.
İçerik Metin Yazarı
İçerik yazarları ajans içerisinde en çok okuyan gruptur. Gün içerisinde yüzlerce makale, reklam metni, broşür, slogan vb. metinleri okur, ufkunu genişletir. Aynı zamanda birçok reklam metni, web sitelerinin içerisinde yazılan her türlü yazı bu ekibin elinden çıkar. Bir içerik yazarının en büyük motivasyon kaynağı yazdığı içerik ile reelde karşılaşmasıdır.
İçerik Ajansı ve Müşteri İlişkileri
Ajanstan ajansa değişiklik göstermekle birlikte genelde müşteri bulmak ve bulunan müşterilerle ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına çalışırlar. Ajans içerisinden markaya gidecek her türlü doküman bu ekibin kontrolünde gider. İki tarafın iletişimini genellikle müşteri ilişkileri çalışanları sağlar. Müşteri ilişkileri ya da satış yöneticisi olarak çalışacak kişilerde aranan en temel özellikler; disiplinli olması, iletişiminin güçlü olması, sunum yeteneğinin iyi olması ve pazarlamayı gerçekten iyi bilmesidir.
Sosyal Medya Uzmanı
Sosyal medya günümüzde herkesin yönetebileceği bir alan olarak biliniyor. Fakat profesyonel parmakların dokunduğu hesaplar, marka imajınızın kullanıcılara daha net olarak ifade edilmesini sağlıyor. İçerik ajansı bünyesinde çalışan sosyal medya uzmanları, marka için en uygun platformları seçmek ve bu platformdaki kullanıcılara yönelik içerik hazırlamaktan sorumludurlar. Sosyal medya yöneticisi, mükemmel seviyede dil bilgisine sahip olmalıdır. Gündemi anbean takip etmeli ve bu gündeme uygun yaratıcı postlar yayımlamalıdır. Ayrıca eğer içerik ajansı içerisinde sosyal medya yönetimi yapıyorsanız, raporlama araçlarına da hakim olmanız gerekebiliyor.
SEO Uzmanı
Arama motorlarının kurulduğu zamanlardan bu yana arama motoru optimizasyonu (SEO) da yapılıyor. İçerik ajansı içerisinde verilen hizmetlerin arasında SEO’yu da mutlaka saymalıyız. SEO yöneticileri, içerideki yazar ekibine SEO uyumlu makale yazmayı öğreterek, bu makaleleri ihtiyaç duyduğu web sitelerinde yayınlar. İçerik ajansı içerisinde yapılan kreatif işlerin aksine daha fazla teknik bilmenin gerektiği bir alandır. Google Analytics, Search Console, Ahrefs, SearchMetrics, Deepcrawl ve diğer araçların kullanımına hakim olunmalıdır. SEO yöneticisi, sürekli analiz yaparak web sitesinin ihtiyaçlarını ve rakiplerini inceler. Buna göre en çok verim alacağı yol haritasını belirler.