İnsan Kaynakları Sosyal Medyası Neden Yapılmalı?
Günümüzde herhangi birine “sosyal medya nedir” diye sorduğumuzda eminim ki yanıtsız kalmayız. Hızla değişen ve gelişen teknolojinin etkisiyle hepimizin sosyal medyaya olan merakı ve ilgisi arttı. Bu da bizleri sosyal medya ile daha içli dışlı olmaya itti. Bazen iş için bazen de sosyal hayatımız noktasında kullandığımız sosyal medya mecraları hayatımızın önemli parçaları haline geldi. Bu kadar yaygın kullanılmasında bu mecraların bizlere keyif veriyor olmasının yanında zaman zaman hayatımızı kolaylaştırıyor olması da yatıyor. Günlük rutinimizin içerisinde iletişim gücümüzü arttırması, iş ve özel hayatımız noktasında insan ilişkilerinde kolaylıklar sağlaması, gündem takibini noktasında bizleri güncellemesi ve pazar yelpazesi sayesinde daha geniş kitlelere ulaşma imkanı sağlaması gibi özellikleri bizi daha da bağlıyor. İnsan kaynakları sosyal medyası da bu anlamda iş arayanlar için bakılacak kaynaklar arasında bulunuyor.
Sosyal hayatımızın merkezine yerleşen hesaplarımız öyle bir noktaya geldi ki bizleri tanımayan kişilere bile bizim hakkımızda ön bilgi oluşturmaya başladı. Durum böyle olunca öncesinde özel hayatımıza dair anılarımızı paylaştığımız sosyal medya hesaplarımız, her geçen gün şekil değiştirdi ve giderek daha da profesyonelleşti. Öncesinde doğallıktan yana olduğumuz ve paylaşım sağlamadan önce büyük değişiklikler yapmadığımız içeriklerimiz, günümüzde profesyonel destek gerektiren ve sayfa yönetim desteğine ihtiyaç duyduğumuz alanlara dönüştü.
Böylece popüler kültürün etkisi ile gün geçtikçe kendine yeni bir alan yaratmayı başaran sosyal medya, öyle ki günümüzde kendisine kocaman bir sektör oluşturmayı da başardı. Kurumsal anlamda sosyal medya ajansları baş gösterirken, sosyal medya uzman sayıları da geçmişe oranla arttı.
İnsan Kaynakları Sosyal Medyanın Neresinde ?
Bizler sosyal medyayı bu kadar aktif kullanır hale gelince insan kaynakları departmanı da bu noktada sessiz kalamadı. Şirketler sosyal medyayı iş ilanlarını yayınlamak için kullanırken aynı zamanda adayları ile iletişime geçmede de kullanır hale geldi. Bu noktada sosyal medya, işveren açısından çift taraflı bir etkiye sahip oldu.
İşverenin hedefleri arasında, sosyal medya hesapları üzerinden gelen adayları değerlendirmede bulunurken aynı zamanda da kendi sosyal medya hesaplarını güçlendirerek gelecek olan CV’lerin kalitesini arttırmak da eklendi demek yanlış olmaz. Fakat kurumsal anlamda kullanılan sosyal medya hesapları hem işverenler hem de çalışanlar açısından bazı olumlu ve olumsuz yanlar barındırıyor.
İşe Alım Stratejilerinde Sosyal Medyanın Rolü
Kurumsal anlamda kullanılan sosyal medyanın asıl amacı doğru aday ile doğru iletişimi kurmak olsa da bu süreç boyunca sürekli ve güncel bir iletişim yakalayabilmek önemli. İşe alımlarda sosyal medyanın önemini kavrayan işveren, adaylar ile tanışmak ve iletişim kurmanın da ötesinde kendi markasını daha iyi tanıtmanın peşine düştü.
Sosyal medyada bir kariyer sayfası oluşturmak işveren tarafından maliyet noktasında da oldukça karlı. Daha az bütçe ile daha geniş ve sayısız hizmet alabiliyor. Marka görünürlüğünün arttırılmasının yanında istediği kadar ilan paylaşımında bulunabilmesi kendi adına oldukça avantajlı. Aynı zamanda marka düşük bütçeli reklam çalışmaları ile görünür hale gelebilirken tüm verileri raporlama imkanı da elde edebiliyor. Bu durumda işveren, insan kaynakları departmanını sosyal medya tarafına yönlendirerek hem zamandan hem de bütçeden kar elde ediyor.
Sosyal medya mecraları hem özel hayatımızda hem de iş hayatımızda daha fazla gündem oluşturacak gibi duruyor. Önümüzdeki dönemlerde kariyer sayfalarını daha sık görür hale gelirken, sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız paylaşımlara da sınırlandırmalar getireceğiz gibi gözüküyor.
Bizden söylemesi, markaların insan kaynakları sosyal medya mecralarında dolaşmaya başladı. Eğer başarılı bir kariyer hedefliyorsanız, kendi sosyal medyanızı iyi yönetmenin yanında başvuruda bulunacağınız markanın sosyal medya hesaplarını da takip edin deriz.